Zoals je al weet, is zwaarlijvigheid een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid van deze eeuw. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in JAMA, heeft uitgewezen dat overgewicht in 2015 wereldwijd bijdroeg tot 4 miljoen sterfgevallen en de belangrijkste risicofactor was voor overlijden onder volwassenen jonger dan 70 jaar. In 2008 leidden overgewicht en zwaarlijvigheid tot ongeveer 3,4 miljoen sterfgevallen wereldwijd, terwijl 511 000 alleen aan een hoge BMI te wijten waren. De onderzoekers hebben ontdekt dat een verhoogd risico op hart- en vaatziekten een groot deel van deze overmatige sterfte verklaart. Ook hebben ze vastgesteld dat overgewicht of obesitas het risico op diabetes met het zevenvoudige of meer verhoogt, en ook het risico op vele soorten kanker aanzienlijk verhoogt.

Gezonde levensstijl

Daarom is het zo belangrijk er een gezonde levensstijl op na te houden en in je huis een omgeving te scheppen die van meet af aan goede eetgewoonten bevordert. We weten allemaal dat voedzaam voedsel essentieel is voor onze gezondheid, maar velen van ons nemen verkeerde beslissingen over wat we eten of drinken, ons niet bewust van de negatieve invloed op ons lichaam.

Het eten van voedsel met veel calorieën en weinig voedingsstoffen doet je aankomen en verhoogt het risico op het ontstaan van chronische ziekten. Als gevolg daarvan voel je je moe, verlies je je energie en hoop, wil je niet meer met vrienden uitgaan of zelfs nieuwe mensen ontmoeten omdat ze zouden vragen naar het geheim achter je slanke figuur. Bovendien voel je je ook schuldig omdat je weet dat zwaarlijvigheid te voorkomen was.

Maar het is nog niet te laat! Het belangrijkste vandaag is dat je een beslissing neemt en je eraan houdt. Als je echt je leven ten goede wilt veranderen, afvallen en het eraf houden maak dan een plan en volg het op. Kies de gezondste voedingsmiddelen die je helpen aan je dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen en toch je eetlust te stillen. Hier zijn zes gezonde voedingskeuzes die gewichtsverlies kunnen ondersteunen .

1) Wortelen

Wortelen zijn wortelgroenten die rijk zijn aan bèta-caroteen, vezels, kalium, vitamine c, vitamine B6 die allemaal gewichtsverlies bevorderen. Ook hebben ze een lage glycemische index (GI) die de bloedsuikerspiegel regelt en de insulinesecretie door de alvleesklier verlaagt waardoor het verlangen naar koolhydraten afneemt.

2) Tomaten

Tomaten zijn niet alleen rijk aan lycopeen, ze verbeteren ook het bloedcholesterolgehalte en verminderen oxidatieve stress. Ze kunnen onder andere aan salades worden toegevoegd, gebakken gegeten worden, of als pizzabodem gebruikt worden.

3) Groene thee

Het is aangetoond dat groene thee je kan helpen gewicht en buikvet te verliezen . De catechinen en cafeïne die in de drank aanwezig zijn stimuleren je stofwisseling, waardoor je de hele dag door meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Om deze positieve effecten op je lichaam te hebben, is het aan te bevelen elke dag ongeveer drie kopjes groene thee te nuttigen met calorievrije zoetstoffen, want die dragen extra calorieën bij aan je dagelijkse inname.

De gezondheidsvoordelen van olijfolie zijn talrijk – van het voorkomen van hartziekten, kanker, de ziekte van Alzheimer, diabetes, nierstenen, osteoporose, spijsverteringsproblemen, gewoon door het in je dieet op te nemen. Olijfolie bevat de verbinding hydroxytyrosol, die verantwoordelijk is voor de meeste van zijn gunstige effecten.

4) Yoghurt

Het is bekend dat calcium helpt bij het afvallen. Magere yoghurt is rijk aan dit mineraal en het bevat ook veel eiwitten die kunnen bijdragen tot gewichtsverlies door je stofwisseling te stimuleren en tegelijk hongergevoelens te verminderen.

5) Grapefruit

Grapefruit heeft een zeer lage glycemische index (GI = 32) in vergelijking met andere vruchten zoals sinaasappels, aardbeien, bananen, enz. (GI = 52 – 98). Dit betekent dat grapefruit je bloedsuikerspiegel na consumptie niet dramatisch doet stijgen, wat je helpt sneller af te vallen.